1. Karotenoidní barviva

 

  • Asi 270 druhů, velmi rozšířené pigmenty
  • Žlutá, oranžová až červená
  • Tetraterpeny – ve svých molekulách mají nejčastěji 40 uhlíkových atomů, konstituční jednotkou je izopren
  • Barva je vyvolána systémem většího množství konjugovaných dvojných vazeb (11 a více)
  • Rozpuštění v tucích a nepolární rozpouštědlech
  • Význam: ochrana fotosyntetického aparátu před irreverzibilí fotooxidací, zvláště při nadměrném ozáření, xantofyly vyvolávají tzv. fotoinbici fotosyntézy prostřednictvím konverze světl. E na tepelnou a jejím výdejem do prostředí
  • Primární karotenoidy:
    • Vázány na bílkoviny
    • Součást fotosystémů, obsaženy v chloroplastech
    • Absorbují světelnou E a přenášejí ji na chlorofyl
    • Vedlejší pigment, absorpční spektrum odlišné od chlorofylu
    • Význam při fototropismu a ochranný účinek proti fotooxidacím
  • Sekundární karotenoidy:
    • Obsaženy v chromoplastech: květy, plody, stárnoucí vegetativní orgány, těla parazitických rostlin, podzimní listí: rostliny štěpí chlorofyl

Karotenoidy

  • Bezkyslíkaté karoteny
  • Roku 1831 byly izolovány z kořene mrkve obecné
  • Obsahují tři pigmenty – a, b, g – karoten, ty se od sebe liší jen strukturním uspořádáním na koncích molekuly
  • B – karoten má oproti A – karotenu jen rozdílnou polohu dvojné vazby, G – karoten má polyenový řetězec na konci otevřený
  • Lykopen = červená barva bobulí rajčete jedlého, melounu cukrového (otevřený řetězec na obou koncích)
  • B – karoten: prekurzou vitamínu A
  • U živočichů: peří papoušků a krovky slunéčka sedmitečného

–          Kyslíkaté xantofyly (alkoholy, aldehydy, ketony, karbonové kyseliny)

  • Lutein, xantofyl – žlutý, květy a plody
  • Zexantin – žlutý, obilky kukuřice seté
  • Violaxantin – zelené řasy, asimilační orgány všech vyšších rostlin
  • B- kryptoxantin, anteroxantin, neoxantin, taxaxantin- součást fotosystémů
  • Fukoxantin – hnědé barvivo řas; chromophyta – zlativky, chaluhy, rozsivky, různobrvky
  • Echinenon – sinice, některé zelené řasy
  • Rodoxantin- červený, listy některých taxonů vyšších rostlin: okrasné dřeviny + vraneček
  • Kapsantin, kapsorubin – červené, perikarp bobule papriky roční
  • Bixin – červený, semena oreláníku barvířského  – přibarvování másla a sýrů, hlavní složka barviva, které získávají jihoameričtí Indiáni z rostliny „urukú“, kterou si natírají tělo
  • Krocetin- červený, šafrán setý
  • B – citraurin citrusové plody
  • Žlutá barva peří kanárů a žloutků

1 komentář u „1. Karotenoidní barviva

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>