- chemická podstata: kyselina L-askrobová (L-enantiomer kyseliny askorbové), C6H8O6
- chemické vlastnosti: rozpustnost: ve vodě, citlivý na teplo, vysoce citlivý na oxidaci
- funkce v organismu:
Historie
- 1928, Albert Szent-Györgyi: izolace (název kyselina hexuronická)
- 1942, Charles Glen King: jde o stejnou látku, jaká je obsažena v ovoci a zabraňuje kurdějím
- Walter Norman Haworth – popis struktury vitamínu C a jeho syntetická výroba
Živočišná syntéza
- většina rostlin a živočichů je schopna si vitamín C syntetizovat sama
- neumí si jej vyrobit člověk, některé druhy primátů, morčata, indický netopýr, červení bulbuové, pstruh duhový a losos
- teorie: neschopnost produkce vitamínu C je genetický defekt a pokud by se jeho hladina u člověka vyrovnala s hladinou u zvířat, vedlo by to ke zlepšení jeho celkového zdravotního stavu
Dávky vitamínu C
- Linus Pauling: vitamín C je lékem na všechno – od nachlezní po rakovinu; na sklonku života užíval denně dávky 12 000 mg a toto množství dokonce zvyšoval na 40 000 mg v době, kdy u sebe pozoroval příznaky nachlazení (doporučená denní dávka je v EU 60 mg)
Rostlinné zdroje
- šípek
- rakytník
- citrusy
- brambory
- rajčata
- papája
- brokolice
- černý rybíz
- jahody
- květák
- špenát
- kiwi
- brusinky
Vliv zpracování potravin
- zpracování potravin => úbytek vitamínu C
- vařením se ničí až 60% vitamínu C
- sušením se ničí až 50%
- nejšetrnější se dušení na páře a mražení
- tepelná konzervace a blanšírování => velké ztráty
Vliv vitamínu C na zdraví člověka
- důležitý pro metabolismus aminokyselin, konkrétně pro vznik nekódovaných aminokyselin hydroxylysinu a hydroxyprolinu –> tím se podílí na syntéze kolagenu
- nedostatek vitamínu C = menší pevnost cévní stěny, zvýšená krvácivost, snížená pevnost vazivového aparátu zubu (viklání a vypadávání zubů)
- je důležitý pro tkáňové dýchání
- podporuje vstřebávání Fe
- stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupadek
- podporuje růst
- podílí se na antioxidační obraně buňky (redukuje tokoferylový radikál)
- DDD je 60 mg