Vitamín C

  • chemická podstata: kyselina L-askrobová  (L-enantiomer kyseliny askorbové), C6H8O6
  • chemické vlastnosti: rozpustnost: ve vodě, citlivý na teplo, vysoce citlivý na oxidaci
  • funkce v organismu:

Historie

  • 1928, Albert Szent-Györgyi: izolace (název kyselina hexuronická)
  • 1942, Charles Glen King: jde o stejnou látku, jaká je obsažena v ovoci a zabraňuje kurdějím
  • Walter Norman Haworth – popis struktury vitamínu C a jeho syntetická výroba
Živočišná syntéza
  • většina rostlin a živočichů je schopna si vitamín C syntetizovat sama
  • neumí si jej vyrobit člověk, některé druhy primátů, morčata, indický netopýr, červení bulbuové, pstruh duhový a losos
  • teorie: neschopnost produkce vitamínu C je genetický defekt a pokud by se jeho hladina u člověka vyrovnala s hladinou u zvířat, vedlo by to ke zlepšení jeho celkového zdravotního stavu

Dávky vitamínu C

  • Linus Pauling: vitamín C je lékem na všechno – od nachlezní po rakovinu; na sklonku života užíval denně dávky 12 000 mg a toto množství dokonce zvyšoval na 40 000 mg v době, kdy u sebe pozoroval příznaky nachlazení (doporučená denní dávka je v EU 60 mg)

Rostlinné zdroje

  • šípek
  • rakytník
  • citrusy
  • brambory
  • rajčata
  • papája
  • brokolice
  • černý rybíz
  • jahody
  • květák
  • špenát
  • kiwi
  • brusinky

Vliv zpracování potravin

  • zpracování potravin => úbytek vitamínu C
  • vařením se ničí až 60% vitamínu C
  • sušením se ničí až 50%
  • nejšetrnější se dušení na páře a mražení
  • tepelná konzervace a blanšírování => velké ztráty

Vliv vitamínu C na zdraví člověka

  • důležitý pro metabolismus aminokyselin, konkrétně pro vznik nekódovaných aminokyselin hydroxylysinu a hydroxyprolinu –> tím se podílí na syntéze kolagenu
  • nedostatek vitamínu C = menší pevnost cévní stěny, zvýšená krvácivost, snížená pevnost vazivového aparátu zubu (viklání a vypadávání zubů)
  • je důležitý pro tkáňové dýchání
  • podporuje vstřebávání Fe
  • stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupadek
  • podporuje růst
  • podílí se na antioxidační obraně buňky (redukuje tokoferylový radikál)
  • DDD je 60 mg

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>